5. ZÁVOD

 

Komentář

 

Třetí zářiová sobota proběhla ve znamení pátého závodu střelecké Ligy v Malé Odstřelovačce. Sluníčko vykukovalo zpoza mraků jen sporadicky, chladný proměnlivý vítr si pohrával se žloutnoucími listy stromů a na střelnici klubu SSK Magnum Praha se sešlo dvacet nadšenců do přesné střelby malorážní puškou s optickým zaměřovačem. Letošní malorážkový rok je ve znamení krize, a to především krize dostupnosti kvalitního střeliva. Možná i proto zažívá letos svůj „boom“ soutěžní kategorie Classic, kde nejsou nároky na přesnost střeliva tak vysoké a tak se zde objevuje čím dál více nováčků, ale přestoupilo sem i několik ostřílených borců z řad elitní kategorie „Unlimited“.

 

Hned na úvod závodu předvedl svou mimořádnou záludnost vítr, když většině střelců dokázal alespoň jednu z deseti soutěžních ran v položce „Rukojmí“ odfouknout nechtěným směrem. Z toho důvodu jsme zde nezaznamenali ani jeden výkon přesahující hodnotu 94%!

 

Do položky Timer nenastupovali střelci příliš jistě. Zde si člověk prostě na bezvětří počkat nemůže – a i na případné odhadování síly a směru větru je tu času málo. Z toho důvodu ani tentokrát nedokázal nikdo nastřílet bezchybně a stejně jako v položce první, i zde se objevilo mnoho vyloženě pokažených zásahů. Nejlépe si s podmínkami poradil známý odborník na chladné počasí Martin Dostál, čímž se ujal vedení závodů těsně před Zdeňkem Heverou a Tomášem Ťopkou.

 

I střelba po zátěži proběhla v režii větrných poryvů a tak ani zde nepadl jinak běžný absolutní nástřel. Vítr pokazil alespoň jednu ze tří soutěžních ran skoro každému – typickým příkladem budiž výkon Tomáše Ťopky, který zdánlivě v klidu a pohodě vystřihl prvními dvěma ranami dvě centrové desítky a třetí, teoreticky tu nejsnazší ránu, poslal do jemu prakticky neznámé sedmičky! Nejlépe si zde vedli tradiční favorité této položky Zdeněk Groulík s Robertem Chlapkem, avšak za povšimnutí stojí především třetí nejlepší výkon Martina Smrkovského, který se svou jednoranovou Suhl 150 předvedl rychlost střelby úrovně „par excellence“ a za elitními opakovačkami zaostal o pouhé 3,5 respektive 4,5 vteřiny! Škoda, že Martinovi nevyšel nástřel absolutních 30b, protože s ním by drtivě pokořil celé startovní pole, plné rychlých opakovaček.

 

Šlo se na střelbu v polohách a zde vystrčili parůžky páni myslivci! Poprvé se naplno prosadil Ondra Plocek – známý to nimrod a milovník zbraní, který si přijel soutěž MaO po pěti letech opět vyzkoušet a i se zapůjčenou puškou nenechal nikoho na pochybách o svých střeleckých kvalitách. Ondra vystřihl vstoje s oporou o tyč luxusní čtyři centrové desítky, čímž donutil k hlubokému zamyšlení mimo jiné i majitele jeho zbraně – Honzu Tesaře. Stejný nástřel jako Ondřej, předvedl i novopečený klasik a také člen cechu myslivců Tomáš Kučera a notně si tím spravil chuť po nepovedeném začátku závodu. V nepřítomnosti Pavla Jarolíma tedy čest zelených klobouků hájili jeho dva kolegové a nenašel by se nikdo, kdo by jejich hegemonii rozbil, nebýt na palebné čáře Tomáš Ťopka, statečný zástupce střelců sportovních, nezelených. Tomáš sice dva body na zelenáče vstoje ztratil - v sedě na ně ale tři body získal a položku tak nakonec nejtěsnějším možným rozdílem vyhrál a dotáhl se tímto na průběžně prvního pana Groulíka. Závod si zde naopak totálně pokazil doposud bezchybný Martin Dostál, když v poloze vstoje zaznamenal nástřel zdaleka nejhorší z celého startovního pole!

 

Losovatelnou položkou byl tentokrát Bobr, kde střelcům zakrývá cíle kartonová clona na třech špejlích, jenž je potřeba v ideálním případě několika dobře mířenými ranami „překousat“, aby clona odpadla a terče odkryla. Na odkrytých sedm terčíků je potom potřeba vyslat po jedné ráně, což značně komplikuje krátký časový limit dvou minut, platící samozřejmě pro celou položku, tedy včetně úvodního „bobrování“. Dochází tedy k velmi vtipným situacím, kdy se zoufalý střelec marně snaží clonu palbou odkrýt, pod tlakem krátícího-se času není schopen špejle vůbec trefit a přesto odkládá to kritické rozhodnutí pro střelbu skrz clonu naslepo tak dlouho, že nakonec nestihne vystřelit ani polovinu soutěžních ran a končí vzteky bez sebe, bavíc publikum výčtem všech jemu známých sprostých slov. Nejlépe si se záludným bobrem poradili Zdeněk Groulík společně s Ondrou Plockem. Ačkoli startuje Zdeněk Groulík v kategorii Classic, upevnil si tímto výkonem své vedení v závodě a zadělal tak na velkou senzaci – nikdy v historii se totiž ještě nestalo, že by závod v kategorii Unlimited vyhrál borec, splňující omezení kategorie Classic. Již v minulém ligovém závodě Pavel Jarolím svým senzačním druhým místem v UNL naznačil, že vyhrát závod „MaO“ s opakovačkou české výroby není nemožné. Zdeněk byl ale nyní k historickému milníku ještě o kousek blíže.

 

Do poslední položky se nastupovalo v následujícím pořadí: První Groulík a jeho vymazlená ZKM 456 s náskokem téměř osmi procent na dnes bezchybně střílejícího Tomáše Ťopku. Třetí místo držel od poloviny závodu se zlepšující Robert Chlapek se ztrátou 6,5% na Ťopku. Za ním pak číhali se ztrátou dalších šesti respektive sedmi procent Martinové Dostál a Smrkovský. Vše bylo otevřené, nervy pracovaly na plné obrátky, jen Honza Tesař mohl být překvapivě v klidu – závod se mu nepovedl a tak se jej tentokrát boj o medaile netýkal.

 

Střelba na Kolečka začala a opět úřadoval vítr. Každá chyba byla krutě potrestána a tak se většina střelců rozhodla zbytečně neriskovat a nastřílet alespoň základ – spodní řadu. S touto taktikou vytáhl do boje i Robert Chlapek, hned druhou ranou však minul a ve snaze chybu alespoň trochu napravit, ještě jednu minelu přidal, čímž letos poprvé uvolnil místo na „bedně“. Vysokou školu taktiky, korunovanou notnou dávkou štěstí, předvedl Tomáš Ťopka, když dokázal potlačit svou touhu po vítězství a zvolil také pouze udržovací taktiku. Na rozdíl od Chlapka jí ale dokázal bez chyby naplnit a poté už mohl pouze sledovat výkon Zdeňka Groulíka, kterému za těchto podmínek taktika spodní řady zajišťovala jasné vítězství. Zdeněk se pustil do boje s kolečky také velmi rozumným způsobem, na druhém kolečku řady spodní však chyboval a tím si cestu ke zlatu velmi zkomplikoval. Aby svou chybu napravil, poslal pátou ránu na riskantní kolečko řady prostřední a toto zasáhl. Nyní už mohl pouze čekat, zda mu jeho náskok bude na Tomáše stačit či nikoli. Avšak Štěstěna se tentokrát zcela netypicky naklonila na stranu Ťopkovu. Nejen, že Zdeňkův zásah minul cíl dle kalibru rozhodčího přibližně o vlas, ale v konečném součtu získal Zdeněk o jeden jediný bod méně, než kolik na vítězství potřeboval, a tak mu nakonec připadlo až druhé místo se ztrátou směšných 0,4% na vítěze závodu – Tomáše Ťopku! Martin Dostál korunoval svůj vynikající výkon s jedinou chybou ve střelbě vstoje dokonale provedenou spodní řadou koleček a díky Chlapkově chybě se těšil na medaili. O jediné procento za ním ale číhal jeho dnes vynikající jmenovec! Martin Smrkovský absolvoval svůj první závod Malé odstřelovačky v roce 2010, ještě s puškou ZKM 452. Hned poté ale přesedlal na přesnou jednoranku Suhl 150 a v roce 2011 již začal závodit pravidelně v kategorii Unlimited. Jako každý nováček začal pěkně odspodu, třiadvacátým, osmnáctým a devatenáctým místem. Nenechal se ale odradit, začal tvrdě pracovat na své přípravě a výsledky se začaly postupně dostavovat. Martin ještě v ročníku 2011 zaznamenal 16. místo a stoupající tendenci výkonů znásobil v sezóně letošní, kdy obsadil nejdříve místa třinácté, dvanácté a potom se objevil na tréninkovém závodě jen těsně pod stupni vítězů! Jeho útok na cenné kovy se tedy očekávat dal a dle očekávání také přišel. Tento chladnokrevný matematik si v klidu a tichosti dokonale spočítal, kolik bodů na svého jmenovce potřebuje a přesně tolik jich také vystřílel, čímž se posunul na třetí – bronzovou příčku a získal svou první medaili! Příčka čtvrtá tak zbyla na Martina Dostála a na pozici pátou se probojoval pěkným nástřelem 73% Michal Benda.

 

Závod v kategorii Classic vyhrál Zdeněk Groulík – a nutno dodat, že s obrovským náskokem před zbytkem pole. Druhé místo mezi klasiky bral Marek Vodička a třetí příčka patřila po nesmírně vyrovnaném boji Františku Jindrovi.

 

V tomto závodě se však nebojovalo jen o medaile v obou kategoriích, ale předčasně i o ligový titul! Robert Chlapek letos začal sezónu tak dokonale, že po čtvrtém ligovém závodě již bylo o titulu téměř rozhodnuto. Sebrat Chlapkovi putovní pohár mohl teoreticky pouze jeden člověk - jeho týmový kolega a věčný soupeř Honza Tesař. Musel by ovšem bezpodmínečně vyhrát tento i následující závod. Honzovi se však tentokrát nedařilo a tak je po závodě již jasné, že Robert Chlapek v letošní sezóně vítězství v „lize MaO“ obhájí. V posledním šestém závodě se tedy bude bojovat jen o zbylé příčky – boj to ale bude obrovský, protože šance na ligové stříbro a bronz má doposud sedm střelců! Bojovat se bude samozřejmě i v kategorii Classic, kde si na ligové prvenství brousí zuby Zdeněk Groulík, ale jistotu stále žádnou nemá. O zlato v klasiku se s ním poperou Martin Kouba a Pavel Jarolím.

 

Poslední závod Ligy v Malé Odstřelovačce se koná již za necelý měsíc – dne 13. října. Pro nejúspěšnější střelce ligy jsou připraveny bohaté ceny od sponzorů a samozřejmě jsou ve hře také pamětní medaile „TOP10“. Je tedy hodně o co hrát a tak se těšme, že se v půlce října sejdeme znovu na střelnici, tentokrát v Hradci Králové.

 

Výsledky

 

5. závod - MaO - PHA - 15.9.2012 Výsledky jednotlivých položek Výsledky
Osobní_údaje_střelce 1SR+Rukojmí 2Timer 3Zátěž 4Polohy 5Bobr 6Kolečka R
start.č. kat. Jméno SSK Vybavení b % b % b čas B % stoj sed B % b % b % R % pořadí
10 UNL Ťopka Tomáš SSK Malá Odstřelovačka Anschutz 1913 94 94,0% 36 90,0% 27 38,25 37,51 65,0% 46 49 95 95,0% 68 97,1% 66 66,0%   507,1% 1
18 CLA Groulík Zdeněk SSK Malá Odstřelovačka 456 89 89,0% 37 92,5% 29 27,59 74,34 79,7% 42 47 89 89,0% 69 98,5% 58 58,0%   506,7% 2
6 UNL Smrkovský Martin SSK V Chaloupkách Suhl150 77 77,0% 39 97,5% 29 32,31 63,48 75,3% 45 47 92 92,0% 60 85,7% 71 71,0%   498,5% 3
4 UNL Dostál Martin Praha Suhl 150 / MC-12 94 94,0% 38 95,0% 29 38,88 52,76 71,1% 26 48 74 74,0% 66 94,2% 66 66,0%   494,3% 4
9 UNL Benda Michal RR Milín SM-2 78 78,0% 39 97,5% 29 39,69 51,68 70,6% 34 38 72 72,0% 68 97,1% 73 73,0%   488,2% 5
3 UNL Plocek Ondřej Praha Anschutz 1907R 72 72,0% 37 92,5% 24 31,03 25,66 60,2% 48 46 94 94,0% 69 98,5% 68 68,0%   485,2% 6
1 UNL Jindrová Markéta Plzeň SM 2 78 78,0% 36 90,0% 27 40,69 35,26 64,1% 34 48 82 82,0% 68 97,1% 73 73,0%   484,2% 7
8 UNL Tesař Jan SSK Hradec Králové Anschutz 2013 77 77,0% 38 95,0% 26 30,88 38,48 65,3% 36 44 80 80,0% 62 88,5% 78 78,0%   483,8% 8
5 UNL Chlapek Robert SSK Hradec Králové Anschutz 1907R 85 85,0% 35 87,5% 29 28,97 70,80 78,3% 44 47 91 91,0% 65 92,8% 41 41,0%   475,6% 9
2 UNL Virtuóz Roman Praha Anschutz 1907R 70 70,0% 34 85,0% 29 36,66 55,95 72,3% 40 47 87 87,0% 66 94,2% 56 56,0%   464,5% 10
17 CLA Vodička Marek Týnec nad Sázavou 456 85 85,0% 26 65,0% 26 36,57 32,49 62,9% 47 44 91 91,0% 63 90,0% 65 65,0%   458,9% 11
13 CLA Jindra František Město Touškov 456 63 63,0% 39 97,5% 25 33,56 29,10 61,6% 39 40 79 79,0% 66 94,2% 61 61,0%   456,3% 12
14 CLA Hevera Zdeněk Znojmo 456 94 94,0% 36 90,0% 27 35,12 40,86 66,3% 35 36 71 71,0% 63 90,0% 41 41,0%   452,3% 13
11 CLA Jindra Tomáš SSK Slovany 456 84 84,0% 28 70,0% 29 36,97 55,48 72,1% 44 48 92 92,0% 63 90,0% 43 43,0%   451,1% 14
12 CLA Kouba Martin SSK V Chaloupkách Ruger 10/22T 73 73,0% 36 90,0% 24 20,94 38,03 65,2% 39 43 82 82,0% 63 90,0% 50 50,0%   450,2% 15
16 CLA Peroutka Milan Domažlice CZ 455 61 61,0% 33 82,5% 22 33,47 15,40 56,1% 44 42 86 86,0% 66 94,2% 10 10,0%   389,8% 16
19 CLA Pešava Petr SSK V Chaloupkách 456 69 69,0% 34 85,0% 26 39,84 29,82 61,9% 41 44 85 85,0% 13 18,5% 66 66,0%   385,4% 17
15 CLA Kučera Tomáš SSK Ostroměř 453 Varmint 75 75,0% 24 60,0% 27 36,19 39,65 65,8% 48 46 94 94,0% 38 54,2% 23 23,0%   372,0% 18
20 CLA Buchta Pavel Praha 452 Varmint 48 48,0% 28 70,0% 24 41,19 19,33 57,7% 31 14 45 45,0% 18 25,7% 35 35,0%   281,4% 19

.xls

 

Fotografie

 

Nejlepší střelci v kategorii Unlimited

 

Nejlepší střelci v kategorii Classic

 

Vítěz závodu, mistr Tomáš Ťopka

 


HOME